HistorieÚvodnikOdkazy

Kaguya – úžasný japonský animovaný film se skvostným soundtrackem

21 března, 2015, G4ndy Žádné komentáře

Japonský animovaný film The Tale Of The Princess Kaguya od renomovaného režiséra Isao Takahaty si nakonec Oscara neodnesl – porota nejspíš nestála o umělecky ztvárněnou, překrásnou a současně ponuře znepokojující klasickou Japonskou pohádku o (krásném) životě a (zbytečné) smrti, osolenou aktuální sebezpytující kritikou východních náboženství a kultury.

I když může Kaguya vzhledem ke své délce a faktu, že Takahata žádné z jednou zpracovaných scén z filmu nedovolí vystřihnout, působit místy rozvlekle, stojí rozhodně za shlédnutí už jen kvůli dechberoucímu konci (také není radno nechat se odradit trailery, které děj filmu devalvují).

České pokusy o zfilmování klasických pohádek metodou infantilizace děje typu Tři bratři, které z pohádek odstraňují prvek rozporuplnosti, smrti a nespravedlivé krutosti (jako univerzální lidské i dětské zkušenosti) se mohou při srovnání s Kaguyou, kterou má na svědomí 80ti letý režisér, jít zahrabat.

Nespornou kvalitu filmu podtrhuje rovněž perfektní tematický soundtrack od Joeho Hisaishiho. Koncert s hudbou z filmu dirgovaný energickým Hisaishim je volně ke shlédnutí na youtube:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *