HistorieÚvodnikOdkazy

Konzolové novinky: Nintendo DS, PS TWO, PSP

22 září, 2004, Blick Žádné komentáře

Tento týden byl velmi štědrý pro milovníky herních konzolí i hanheldů, vyjádřili se dva největší hráči na těchto polích – Sony i Nintendo.

Datum uvedení a cena DS

A jako první potěšilo své fanoušky (a tedy i mne) Nintendo, když oznámilo datum uvedení na trh svého nového handheldu se dvěma obrazovkami, z nichž jedna je dotyková: 21.11.2004 v Americe a 2.12.2004 v Japonsku. V Evropě si musíme počkat až na první čtvrtletí 2005, ale importování doufejme nic nebude bránit (jako třeba nějaký regionální zámek). Je to poprvé, kdy Nintendo uvádí nějakou svou novou konzoli (handheld) dříve, než ve svém domovském Japonsku – uvědomují si že v USA leží ten největší zlatý důl.
Dále byla oznámena cena – původní nejoptimistější odhady odborníků a internetových obchodů byly 199 amerických dolarů, ale Nintendo je všechny trumflo, když oficiální cenu stanovilo na skvělých 149.99 USD (~3855 Kč) a plánuje, že se do konce roku zbaví 4 milionů kousků DS. Inu a aby toho nebylo málo, tak už ve své vnitřní paměti bude mít DS nahranou chatovací a kreslicí aplikaci Pictochat, která měla být původně prodávána odděleně, plus jako další bonus bude cartridge s demem očekávaného Metroid Prime: Hunters. Demo nese podtitul First Hunt, nic bližšího není známo, snad jen to, že bude plně podporovat bezdrátové schopnosti Nintenda DS, půjde tedy hrát přes bluetooth nebo WIFI ve více lidech. Oznámená výdrž baterie je 6-10 hodin podle způsobu využívání (WIFI asi žere hodně) a momentálně má s Nintendem smlouvu na vývoj her pro DS více než 100 společností, navíc Nintendo připravuje 20 titulů. Více o připravovaném software a o tom, jaký software bude k dispozici při launchi DS, promluví Shigeru Miyamoto a Satoru Iwata (prezident Big N) příští měsíc na zvláštní konferenci.

Odlehčená verze Playstation 2

A v Sony hned kontrovali tím, že v USA 1.11.2004 (a v Japonsku 3.11.2004) uvedou odlehčenou verzi Playstation 2 za 149.99 USD. Tento nový model s označením SCPH-70000CB bude přibližně o 75% menší než původní PS2, bude mít zabudovaný ethernetový port pro modem i broadband připojení k internetu a bude mít dvd mechaniku, která se otvírá vyskočením nahoru (flip-top), narozdíl od předchozí vyjížděcí (tray).

Něco málo o PSP

Jistě víte, že Sony hodlá vyzvat Nintendo i na poli handheldů se svým připravovaným PSP (PlayStation Portable). Tento týden prosáklo i několik dalších novinek o něm. Tak zaprvé – launch date bude oznámeno na letošní Tokyo Games Show 24.9. a zadruhé – cena bude asi dvojnásobná oproti DS – tedy 30000 jenů, 300 dolarů, nebo 8000 Kč. Ale to není konečné, bude to pravděpodobně ještě víc. O výdrži na baterie zatím nic, zdá se, že se technici Sony snaží z PSP dostat víc, než na E3 oznámených 2+ hodin. Každopádně bude příští půlrok zajímavý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *