HistorieÚvodnikOdkazy

Nové podsvícení pro LCD displeje

1 září, 2004, MasterPJ Žádné komentáře

Firma Sony oznámila, že do podsvícení LCD monitorů bude nyní montovat LEDky (light-emitter diods) oproti standardním CCFL (cold-cathode flourescent lamps, něco jako zářivky), které jsou vlastně ve všech LCD monitorech a televizích.

Tento nový fakt má dvě zásadní výhody. První výhoda je v barvách, které vydávají jednotlivé zdroje světla. Světlo, které se vytváří za pomocí CCFL je silné v modré, zelené a žluté barvě. Ne však už v barvě červené, což vzhledem k tomu, že spektrum je tvořeno modrou, zelenou a červenou činí určité problémy. LEDky však mohou být upraveny tak, aby přesně vyhovovaly potřebám obrazu. Vlastně se použijí právě LEDky modré, zelené a červené, a tak budou více sedět barevným filtrům na LCD panelu. Výsledně bude procházet filtry více světla nezměněného, a tak se dosáhne větší „bohatosti“ a pestrosti obrazu.

Druhá výhoda je, že LEDky neobsahují žádné těžké kovy. CCFL obsahují rtuť, která může být nebezpečná a těžko se recykluje. Navíc Evropská Unie vydá k datu 1. června 2006 zákon zakazující prodej jakékoli elektroniky obsahující určité nebezpečné látky. Od toho data LCD displeje s klasickým podsvícením nebudou v EU legální. Výrobci displejů tedy hledají nové alternativy, zdá se, že tato je jedna z nich.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *