HistorieÚvodnikOdkazy

Sony odhaluje PSP

5 listopadu, 2003, Blick Žádné komentáře

Na dnešním strategickém meetingu v New Yorku Sony odhalilo první obrázky svého přenosného herního zařízení PSP (PlayStation Portable), kterým chce konkurovat momentálně naprosto dominantnímu Nintendu a jeho Game Boy Advance (SP). Odhalené obrázky jsou zatím jenom koncepty, takže se může ještě lecos změnit, ale určitou představu si už udělat můžeme. Je na nich vidět oválný černý tvar s absolutně hladkým povrchem a LCD obrazovku formátu 16:9 s úhlopříčkou 4.5palce (11.25cm). Tlačítka jsou na úrovni povrchu, což vzbuzuje pochybnosti o předem ohlášeném analogovém ovladači, ale možná to budou řešit nějakým nasazovacím minijoystickem, kdo ví. Taky uvidíme jak se zařízení tohoto tvaru bude držet, ale snad nepobabrají takovou základní věc (i když, soudě podle gamepadu pro PlayStation, Sony ergonomie nic moc neříká). Celosvětové datum vydání je 1. říjen 2004. Hry na PSP budou vydávány na duhových kotoučích o kapacitě 1.8GB a průměru 60mm, které se budou zasunovat do zadní části handheldu.

Hardwarové specifikace PSP:
V srdci PSP by měly tepat 2 32bit procesory MIPS R4000, které poběží na frekvenci 1-333MHz. Jeden z nich je přezdívaný „Media Engine“ a bude využíván na zpracování zvuku, filmů a I/O management. PSP bude mít ještě tzv. VFPU, které by mělo u složitějších her pomáhat s 3D výpočty.
Systém by měl dále využívat 8MB operační paměti a další 2MB pro Media Engine.
Grafický systém bude využívat GPU 2MB VRAM o propustnosti až 5.3GB/s. Maximální teoretický výkon jednotky by podle Sony měl být až 33 milionů polygonů za sekundu.
Jako datová média bude PSP používat UMD (Universal Media Disc), což bude, jak už jsem psal, 60mm optický disk o kapacitě 1.8GB. PSP by ho mělo umět číst rychlostí až 11 megabitů za sekundu a disky by měly být chráněny proti kopírování pomocí technologií DiscID a AES.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *