HistorieÚvodnikOdkazy

Zajímavé Indie hry bodují svou originalitou

27 prosince, 2009, G4ndy Žádné komentáře

Jelikož jsem si stihl vysloužit na Vánoce chřipku, nezbylo mi nic jiného, než se válet v posteli, číst si a trápit postarší notebook. Normálně při takové příležitosti hraji staré hry v emulátoru DOSBOX, tentokrát jsem se ale rozhodl trochu si oživit know-how ohledně aktuálních herních titulů a vyzkoumat něco zajímavého.

V záplavě nových her, produkovaných velkými společnostmi typu EA za účelem oslovení co nejširší hráčské základny a vydělání co největšího balíku peněz, jsem nenašel nic nového pod sluncem. Zdá se, že všechen čerstvý vítr lapají do plachet autoři tzv. „Indie her“, tedy maličké nezávislé týmy, které tvoří hry primárně pro svou radost, v poslední době však již také pro nemalý finanční obnos. Těchto týmů si totiž začínají všímat i velké ryby na poli herního průmyslu, financují vývoj jejich dalších originálních her nebo předělávek jejich prvotin a ty pak distribuují přes internet – např. Microsoft pro svou konzoli Xbox360 přes systém XBOXlive, nebo Nintendo pro své Wii. Hráči PC her si mohou některé indie hry koupit a stáhnout např přes známý distribuční systém Steam, nebo přímo na stránkách autorských týmů.

Přiložené video je z betaverze hry Cortex Command, velmi slibně vypadajícího mixu strategie a 2D akční hopsačky, připomínající klasiku ze staré školy – hru Extractors. Více info na stránkách autorů datarealms.

České autorské týmy se svou tvorbou za světem nijak nezaostávájí, potvrzuje to mj. velmi vysoce oceňovaná klasická klikací adventura Machinarium od týmu Anamita, naprogramovaná v prostředí Flash. Demo je hratelné přímo ve vašem prohlížeči a vyzkoušet ho můžete zde.

A aby nebylo adventur málo, tak se nemůžu nezmínit o velmi hezky vypadající německé adventuře Whispered World od malého profesionálního týmu Daedlic. O lokalizaci do češtiny jsem se na netu nic nedozvěděl, takže hra zůstane bohužel přístupna asi jen anglicky nebo německy rozumějícím. Chystám se vyzkoušet německé demo, abych si procvičil němčinu a možná pak sáhnu i po plné verzi. Stránky hry jsou zde.

Přeji všem ještě velmi pěkné Vánoce s pestrými a originálními hrami, které vám dodají dobrou náladu a inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *